Бројот на католици во Шведска во постојан пораст

Падеборн, 30.4.2013 /к.мк/ – Бројот на католиците постојано се зголемува, ова го изјави Андерс Аборелиус епископ од Стокхолм за списанието Бонифациј. Причината за ова зголемување е приливот од печалбари и бегалци од целиот свет. Овој позитивен развој истовремено претставува и предизвик за заедницата. Интеграцијата на ново дојдените католци не секогаш е едноставна. Во Шведска  1,5 % од вкупното население ја исповедат католичката вера.

Категорија: Свет

За авторот

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*